Page 40 - civtat16
P. 40
El segon volum, que compren L'Exocie i El Leüíúc, acaba de pubiicar-se. La versió és feta per Dom Bonaventura Ubach. Apres- sem-iios a dir que el catalá d'aquest segon volum és d'una depuració exquisida i han estat subsanados ja les deficiencies que hom observá en el primer volum. L'estil és d'una precisió i una transparencia exemplars. Ha estat, dones, una tasca digna de tota Iloa la del P. Ubach, ja conegut entre nosal-
tres peí seus treballs bíblics. La versió res
pira sempre aquella grandesa i austeritat característica deis Ilibres de la Biblia. Es una
versió feta amb tota consciéncia i escrupu- lositat. Cap detall no ha estat negligit en
aquest segon volum. Tot en ell és monu mental, ádhuc les dades bibliográfiques que tan profusament hom troba escampados per les planes del Ilibre. Aqüestes dades palesen la formidable cultura del P. Ubach i deis
monjos montserratins que col'laboren en
aquesta obra admirable.
D'ací uns quants anys, quan la Biblia
monumental montserratina sigui completada,
podrem mostrar-la a tot el món amb l'orgull amb qué hom mostra sempre ais intel'ligents
les obres ben fetes.
Caldria, potser, ara, que els mateixos
benedictins reeditessin el primer volum, amb les esmenes que oportunament els foren insi- nuades i que amb tanta cura han sabut evitar en aquest segon volum, per tots conceptos admirable.
Analitzar un per un els merits de la ver sió deis dos Ilibres que conté aquest segon volum és una tasca reservada exclusivament ais erudits, els quals trobaran materia sufi- cient per no escatir els elogis al P. Ubach. Nosaltres ens acontentem avui amb saludar la seva aparició amb un clam d'al leluia per a les nostres Metres. I esperem podem teñir l'avinentesa que una persona degudament especialitzada en aqüestes matéries en parli damunt les planes de la nostra revista.
Ultimament ha visitat la nostra redacció
28-
la revista mallorquina «La Nostra Terra» de literatura, art i ciéncies. En el primer número d'aquesta revista que porta la veu deis companys de Tilla a Tobra de cultura comú, llegim: «L'esforg deis mestres que feren
renéixer de les cendres el nostre idioma i la nostra literatura era mereixedor de qualque cosa més que la veneració o el respecte individuals: reclamava també la nostra apor- tació coTlectiva a Tobra que ells amb tant d'encert comentaren.»
El sumari conté treballs de Antoni Pons, Maria Antonia Salvá, Artur Perucho, Qui- llem Colom, Joan Rosselló, Joan Pons, Bar- tomeu Forteza i Andreu Crespi, a més de les notes de la redacció.
Una encaixada cordial ais companys de
Mallorca, que combreguen amb les nostres idees i treballen impulsats pels mateixos
móbils que nosaltres.
D'Andalusia, de Sevilla mateix,ens arriba la revista «Mediodía» plena de suggestions
modernes i oberta a Ies renovacions més nobles. Literats joves com Salinas, Romero,
Bergamin, Gordillo, Qarcía-Lorca, jarnés i altres hi col'laboren. Esmentem en el número
IX, de Qener, Fecha, per Pedro Salinas, Noche: posesión per Vicente Aleixandre,
Hermes encadenado, per José Bergamin, Poesías, per Manuel Gordillo, Los Pájaros sabios, per Luis Morquera, Poemas, per Antonio Collantes de Teran, Poemas del aire, per Miguel Pérez Perrero, Atlas, per Carmen Conde, Versos, per Carlos García Fernández i Contabilidad pel sagarissim Benjamín Jarnés.
Quin contrast no fa que dintre Tambient de Sevilla, pugui publicar-se una revista així tan ben orientada!
A esmentar els últims números de L'Amic de les Arts, de Sitges, per tots conceptes
admirables.
Joan ALZINA