Page 10 - la_revista_civtat_el_noucentisme_a_manresa
P. 10

III.
Els homes de CIVTAT
D'entrada, hem de fer constar que solament uns intents per part de l'arquitecte Firmat i la presència de dibuixants com Anselm Corrons i la retardada aparició de Joan Vilanova, entre d'altres manifestacions menys rellevants o “estrangeres” com les col·laboracions de Labarta i Guardiola a la Farmàcia Esteve, marcaran el pas de l'estètica del nou-cents per Manresa.
Ja hem esmentat de passada la impotència d'aquesta ciutat per generar de manera autònoma la publicació i així s'aculi a la iniciativa l i aportacions d'estrangers.
Sense anar més enllà, -Josep Farran i Mayoral, seguidor de l'esperit d'Eugeni d'Ors, i antic professor de l'Escola Industrial i bibliotecari del Consell de Pedagogia de la Mancomunitat, fou l’inspirador i mantenidor de la publicació que ens ocupa.
Els seus articles, però sobretot la secció fixa "Lletres a una amiga catalana", semblen un nou "glossari" orsià, però sovint cauen en un radicalisme exacerbat pel que fa a l'exaltació de la raça i de la "cultura com a sang espiritual de les nostres a races" 8, ens
8. J.FARRAN I MAYORAL, "Lletres a una amiga catalana", Ciutat, n.1, febrer-1926, pp.3.


































































































   8   9   10   11   12