Paul Rolland (1881·1963)

Jean Paul Règis

La píndola

 

«Consti, però, amic Alibert, que no faig sinó suggerir alguna solució; no la millor, que vos sou lliure de trobar. Si he dit Martin, és perquè penso que ell deu tenir totes les fitxes dels subscriptors d'OC i perquè, és clar, em plauria molt que, si es podia, restessim de moment en el quadro mateix del començament, treient, només, de Girard, tota la part administrativa, per deixar-li la col·laboració directora i d'iniciativa en la revista i altres tasques culturals i actives que s'emprenguin. Recordeu-vos, també, de Rolland (Regis)»

 

Carta de Josep Carbonell i Gener a Lluís Alibert, datada a Montréal de l'Aude el 20 de maig de 1931

 

L'escriptor, bibliòfil i crític d'art Paul Rolland, va néixer el 28 de maig de 1881 al municipi occità de Montpezat de Quercy situat a pocs quilòmetres de Montauban, al departament de Tarn et Garonne, a la regió del Midi-Pyrenees. Signà els seus articles indistintament amb el seu nom real o amb els pseudònims Jean Paul Règis i Rolland Règis. Fou cap de l'oficina de la Prefectura de Tarn et Garonne.

 

Els anys vint i trenta va col·laborar en diverses publicacions com "Libérer et Féderer", "Liberté-Soir" o "La Republique du Sud-Ouest". El 1923 publicà també a "Le Travail".

 

Aquells anys era molt coneguda la seva implicació amb els autors occitans i molt sovint deixava llibres en llengua occitana en préstec per tal de donar a conèixer els escriptors locals i la literatura occitana.

 

El 1923 col·laborà amb Ligue de la Patrie Méridionale, Fédération des pays d'Oc que acabaven de fundar Camille Soula, Ismaël Girard Déodat de Séverac i Antonin Perbosc i on també hi col·laboraren Joseph d'Arbaud, Jean Bonnafous, J. Fontbernat, Philadelphe de Gerde, Jeanne Marvig, Frédéric Mistral, Bernard de Montaut-Manse, Simin Palay i Émile Sicard, entre altres.

 

El 1924 s'integrà a la llista de col·laboradors de la revista "OC" fundada per Camile Soula i Ismael Girard a Tolosa el 1923 i editada per la Societat d'Estudis Occitans de Tolosa. El primer número aparegué el 27 de gener de 1924 i s'encarregà de la direcció Ismael Girard. "Oc" va néixer amb vocació occitanista i volia ser l'òrgan d'expansió dels escriptors occitans de qualsevol dialecte, sense excloure els parlars de l'altra part dels Pirineus, considerats també com a branques d'una mateixa llengua, la de la Gran Occitània. Paul Rolland hi signava amb el pseudònim Jean Paul Régis i compartí pàgines de la revista amb els col·laboradors catalans Rovira Virgili, Pompeu Fabra, Alfons Maseras, J. V. Foix, Miquel Utrillo, Cassanyes, E. Sala, Valls i Taberner, Amell i Sans, Ribó i Rius, Serra Húnter, Ferran Soldevila, Massó i Torrens, C. Capdevila o Francesc Macià

 

A finals dels anys vint exercí de bibliotecari i va fer que sovint fes adquisicions de llibres d'edicions antigues o especials. Entre altres, el 1928 va adquirir a una llibreria de Burdeus el llibre Du Pré. Les fueilles sibyllines. Una edició en vitel·la on hi havia manuscrita una dedicatòria al Rei de França.

 

Segons es pot deduir dels seus treballs, a finals de la dècada dels anys cint es traslladà a Bèlgica on hi publicà articles. Des de 1930 fou Secretari General de la Reial Acadèmia d'Arqueologia de Bèlgica i, de 1933 a 1938, en fou el bibliotecari, fent-se càrrec de reorganitzar i inventariar tota la documentació de gran valor que la institució tenia en dipòsit.

 

El 1933 va publicar a la "Revue belge d'archéologie et d'histoire de l'art" l'article La chapelle funéraire de Michel de Gand à Tournai i el febrer de 1934 va escriure Régionalisme scientifique (A propos d'un cycle d'excursions) publicat a "Revues Alumni".

 

El 1939 va participar en la publicació de L'art en Belgique du moyen âge à nos jours, juntament amb Jacques Lavalleye, Mme. Crick-Kuntziger, Georges Mailier, A.J.J. Delen, Pierre Bautier i Paul Fierens, editat a Brussel·les per La Renaissance du Livre.

 

Aquell mateix any, a Brussel·les també publicà L'architecture et la sculpture romanes; l'architecture et la sculpture gothiques dans L'Art en Belgique, editat de P. Fierens.

 

El 1940 publicà Siècle du Pré editat per Société archéologique, historique, littéraire et scientifique du Gers.

 

El 21 de juny de 1941 s'inaugurà a Montauban l'exposició "Exposition du terroir montalbanais et de la Révolution nationale" on, entre altres, es mostren objectes de les col·leccions del MNATP, dels Compagnons de France un moviment juvenil creat per Pétain i les obres en llengua occitana que Jean Paul Régis deixava en prèstec.

 

L'any 1950, juntament amb Marcel Thourel, van obrir a Tolosa la llibreria Occitània.

 

Juntament amb J. Helbig, Lemaire, Firmin, Elisabeth Dhanens i G. Meersseman va participar en els treballs de recerca de la col·lecció del Centre de Recherches Archéologiques amb el patrocini del Commissariat Général à la Restauration du Pays i de la Direction Générale des Beaux Arts.

 

Paul Rolland va morir a Tolosa el primer de gener de l'any 1963.

Col·laboracions

@

Envia'ns els

teus comentaris

i suggeriments

Llicència

Creative

Commons

Llicència de Creative Commons

CIVTAT.CAT És un projecte sense afany de lucre impulsat gràcies al suport desinteressat de col·laboradors.

Darrera actualització: juliol de 2021