Ramon Juncadella i Batlle (1903·1923)

La píndola

 

«Això que és una obra de joventut, gairebé més que madura, seca del tot. Això que mentre vivia el poeta Juncadella ho llegíem amb interès i respecte, després de la seva mort, sembla que cada paraula s'aguditza, cada lament es fa més viu, i a la cua de cada vers penja una goteta de sang torturada»

 

Fragment del pròleg de Josep Ma de Sagarra al llibre ‘L'Encís de cap-al-tard’ de Ramon Juncadella, publicat, pòstumament, l'any 1931

 

Nascut a Barcelona el 23 d'agost de 1903, Ramon Juncadella i Batlle va ser un prometedor poeta a qui la tuberculosi li manllevar la vida ben aviat.

 

La seva obra poètica, tot i que molt reduïda, fou elogiada en vida i, encara més una vegada fou mort.

 

El 22 d’octubre de 1920 publicà el poema Tot dançant a "L’Intransigent, periòdic nacionalista de joventuts", editat a Barcelona i adherit a la Unió Catalanista.

 

L'any 1921 guanyà la Flor Natural en els Jocs Florals del Guinardó, on el seu nom s'aparellà amb els de

López-Picó i Sagarra. Destacà també en els de Sant Andreu, on el seu poema Elegia també fou premiat, i en els de Cassà de la Selva, entre altres.

 

L'any 1922 "El Dia" de Terrassa publicà una secció on homenatjava als poetes joves que destacaven. El primer de la sèrie en ser homenatjat fou Ramon Juncadella.

 

El febrer de 1923, pocs mesos abans de morir, participà en una de les lectures que organitzava l'Associació Catalana d'Estudiants, on hi va llegir una selecció dels seus poemes, acompanyat de Melcior Font. Allà va conèixer Josep Maria de Sagarra que va quedar impressionat per la personalitat de la seva obra.

 

Paral·lelament al temps que dedicava a la poesia, treballava, fins poc abans de morir, a les oficines de la secció de segurs marítims del Banc Vitalici d'Espanya.

 

Els darrers mesos, ja molt minvat de salut, es tancà en si mateix i es dedicà a escriure, mentre la tuberculosi se'l emportava poc a poc.

 

Va morir a Barcelona el dia 7 d'octubre de 1923.

 

Uns mesos després de morir, Josep Maria de Sagarra va publicar l'emotiu article La mort del poeta a les pàgines de "La Publicitat", la mateix publicació on, l'any 1926, Octavi Saltor li va dedicar un llarg article amb el títol Elegia per a un epíleg.

 

L'any 1931, aparegué "L'Encís de Cap-al-tard" (1920-1923), editat per les Publicacions de la Revista, i prologat per Josep Maria de Sagarra amb el títol "El poeta mort", on s'hi recolliren els poemes que va escriure els darrers tres anys de la seva vida.

Col·laboracions

 

El conhort

CIVTAT 20

 

@

Envia'ns els

teus comentaris

i suggeriments

Llicència

Creative

Commons

Llicència de Creative Commons

CIVTAT.CAT És un projecte sense afany de lucre impulsat gràcies al suport desinteressat de col·laboradors.

Darrera actualització: juliol de 2021