Mateu Janés i Duran (1896 ·1974)

La píndola

 

«En poc temps, tot de llibres de poetes catalans joves s'han apilat damunt la meva taula de treball. Davant la poesia, les meves facultats crítiques, suposant que elles existeixin, s'emboten. Em lliuro a la música de les rimes i a la cadència del ritme i només sé dir, al capdavall, si m'agraden o no.

Deixeu-me dir que, per diversos conceptes, aquesta condició ha estat assolida amb la lectura de Murmuris de corn marí, de Mateu Janés i Duran, un nom massa oblidat, que ens dóna una sèrie de poemes plens de gravetat i d'emoció, despullats de tan austers, i dominats pel tema del mar, etern i sempre variable»

 

Crítica literària apareguda a Mirador el 16 de juliol de 1936

 

Fill de Josep Janés i Catarina Duran, el poeta Mateu Janés i Duran va néixer a Molins de Rei, a la comarca del Baix Llobregat, el 19 de desembre de 1896 i era el segon fill de Josep Janés i Caterina Duran.

 

L'any 1908 ja estava fascinat per la poesia i, fins i tot, es permeté la gosadia de posar en dubte la qualitat dels versos escrits per un professor de l'escola. Aquest poeta li etzibà:  Prou! tu files massa prim! Seràs un mal poeta!

 

El 1910 va acabar els estudis primaris al col·legi Sant Miquel dels pares de la Sagrada Família, on el pare Joan Franquesa el va iniciar en escriure poesia.

 

El 1915 va escriure A Molins de Rei, poema i, el 1920 va batejar el butlletí “Àmfora” dels Pomells de Joventut de Molins de Rei, en el que hi col·laborà assíduament.

 

El 1921 començà a col·laborar en "La Revista" de Josep Ma López-Picó, que esporàdicament continuà fins a finals de la dècada.

 

El 1926 va publicar La vida a contrallum, poemes - llibre que va ser destacat a la publicació "Mercure de France" i, un any mes tard, va rebre l’accèssit a la Viola dels Jocs Florals de Barcelona pel seu poema Transfiguració.

 

Entre 1926 i 1928 publicà poemes a "Ciutat", de Manresa, i a "L'Amic de les Arts", de Sitges. El 1927 publicà a "La Revista" el llarg poema Cant espiritual -dedicat als seus pares- i, el 1928, va publicar el llibre Pels camins del món, poemes. Aquell mateix any López-Picó li dedicà, des de les pàgines de "La Revista" Cinc Caires d'un mateix epigrama.

 

El 1929 va guanyar la Flor Natural del Certamen Literari de la Joventut Catòlica de Molins de Rei pel poema Les veus i els silencis de l’inquiet desig, el Premi de l’Ajuntament per Himne a Molins de Rei i la viola d’Or als Jocs Florals del Cercle Catòlic de Badalona pel seu poema Oració.

 

Aquell 1929 va publicar a "La Revista" el poema Murmuris de corn marí, que va dedicar a Miquel Augé i Carbonell. El títol d’aquest poema va donar nom al llibre Murmuris de corn marí que publicà, el 1936, amb un recull dels poemes, escrits entre 1929 i 1932.

 

L'any 1933 fou un dels poetes catalans als que "la Revista" els feu respondre un qüestionari per commemorar el Primer Centenari del Renaixement Català i que publicà al número de gener-juny d'aquell any.

 

Entre les seves respostes i reflexions deia que per necessitat exigent de l'esperit he hagut de servir Déu. Així mateix he servit, en el que m'ha estat possible, Catalunya. Amb Déu i amb la meva Terra m'hi he sentit lligat -millor diria clavat- pels meus majors en esperit i en la sang.

 

El 1948 participà en l'obra Endreces pòstumes a Miquel Ferrà, un opuscle de 40 pàgines, a cura de Joan Pons i Marqués, on s'hi reproduí obra de molts poetes d'arreu del territori català.

 

El dia 12 de febrer de 1953 va publicar La Sacra Passió del Natzarè, poema dramàtic que, amb música de Miquel Blanch i de Julià Canals, es va estrenar amb molt èxit, l’1 de març d'aquell any, als escenaris de la Joventut Catòlica, al Foment i la Federació Obrera, tots ells de Molins de Rei, i no va ser recobrada fins quatre dècades després per l'Associació Impuls de Molins de Rei, representant-se fins avui cada setmana santa.

 

Va morir a Molins de Rei el dia 9 de juliol de 1974.

 

L’any 1981, una comissió cívica i  l’Ajuntament de Molins de Rei li van fer un acte d'homenatge al Foment Cultural i Artístic. També li dedicaren un carrer i un monòlit i publicaren la seva Antologia poètica amb textos sobre la seva vida i obra i un enregistrament de poemes recitats per Celdoni Fonoll acompanyat al piano per Dolors Cano.

 

El 10 gener 1982 el diari Avui publicà l'article de Joan Triadú Mateu Janés i Duran. La poesia com a acte de cultura.

 

L'any 1990 Ràdio Molins de Rei, en col·laboració amb l'Ajuntament de Molins de Rei, instituí el Concurs de Poesia Premis Mateu Janés-Montserrat Pujol que encara avui es convoca anualment.

Col·laboracions

 

Temporalitat de la mort

CIVTAT 6

 

Nocturn de Nadal

CIVTAT 15

 

@

Envia'ns els

teus comentaris

i suggeriments

Llicència

Creative

Commons

Llicència de Creative Commons

CIVTAT.CAT És un projecte sense afany de lucre impulsat gràcies al suport desinteressat de col·laboradors.

Darrera actualització: juliol de 2021