Alfred Faïno (18??·19??)

La píndola

 

«Per tant "A La Baïonnette" s'agrupen, per al més gran plaer dels seus lectors, els millors artistes francesos, que amb el seu talent ajuden a confirmar aquesta idea en el món sencer que, si el poble francès és el més valent, és també el més espiritual. I no ho és tot el programa d'una revista titulada: "A La Baïonnette"?»

 

Fragment publicat a l'editorial de presentació del primer número de la revista satírica La Baïonnette, el juliol de 1915

 

El pintor, escultor, dibuixant i caricaturista Alfred Faïno va néixer a Bèrgam, a Itàlia, a finals del segle XIX. Visqué a Bèrgam i a Niça, a França, on publicà bona part de la seva obra.

 

El 1911 il·lustrà, juntament amb Miniac, J. Artigue i E. Delécluse, el llibre ‘La Bretagne pittoresque et légendaire’ de Sébillot Paul-Yves, editat a Paris per l'editorial Daragon i reeditat l'any 1919 i el 2005. En aquelles dates conreà la pintura i entre altres obres destaca el seu quadre a l'oli ‘Moines jouant aux cartes’.

 

L'abril de 1913 va fer una caricatura del compositor Esteve Martí, que Civtat Ideari d'Art i Cultura reproduí, en el número 8 aparegut el setembre de 1926, per il·lustrar l'article de Pere Vilaplana dedicat al músic.

 

El 1915 comença a publicar il·lustracions al setmanari satíric francès La Baïonnette, impulsat pel dibuixant i col·laborador de L'Illustration Enrique Maigrot i editat a París, que centrava bona part dels seus continguts en dibuixos i acudits que ironitzaven sobre la vida dels soldats durant la Primera Guerra Mundial. Durant els tres anys que va publicar-se la revista hi col·laboraren els millors dibuixants d'Europa, com Charles Leander. Albert Guillaume, Marcel Capy, Gerda Wegener, Poulbot, Sem, Paul Iribe, Étienne El Rallic, De Guy, Arnoux, Gus Bofa, Georges Delaw, Charles Gesmar, Aristide De Ranieri o Emmanuel Barcet, i els textos que acompanyaven les il·lustracions anaven a càrrec de Guillaume Appolinaire, Léo Larguier, Pierre Mac Orlan, Curnonsky, Polowski, Abel Hermant, Francis Carco, entre altres.

 

El 1917 va exposar la seva obra als Salons des Artistes Français de Paris i, els anys 1918 i 1919 va publicar al setmanari Sempre Avanti... Giornales del Soldato Italiano in Francia, com els quatre dibuixos que, el 13 d'octubre de 1918 il·lustraven l'article de Kurt Erich Suchert ‘I racconti della trincea. Ferragù, l'uomo dei boschi’  publicat al número 6 de la revista. Allí coincidí amb els il·lustradors Gallo, Rosalba, Faïno, Manfredini, Golìa, Cappiello i Andreini.

 

A partir de 1919 col·laborà a La Lettura, una revista mensual editada pel Corriere della Sera, editada a Milà, on coincidí amb els il·lustradors Alberto Salietti, Piero Mazzucato, A. Terzi, E. Sacchetti i R. Salvadori.

 

L'any 1940 li encarregaren el disseny del cartell del XXXVe congrès eucharistique international que se celebrà a Niça del 3 al 9 de setembre d'aquell any.

Il·lustració d'Alfred Faïno publicada a la revista satírica "A La Baïonnette".

Col·laboracions

 

Esteve Martí, compositor (Caricatura)

CIVTAT 8

 

@

Envia'ns els

teus comentaris

i suggeriments

Llicència

Creative

Commons

Llicència de Creative Commons

CIVTAT.CAT És un projecte sense afany de lucre impulsat gràcies al suport desinteressat de col·laboradors.

Darrera actualització: juliol de 2021