Arxius digitals de publicacions de Catalunya

Des d'aquí podeu accedir a un llistat d’enllaços a altres pàgines de la xarxa on trobar continguts d'autors i publicacions catalanes -moltes d’elles de la mateixa època de la revista CIVTAT- que es poden consultar en obert.

Si teniu informació d'altres arxius o pàgines que aportin contingut similar o gestioneu algun lloc web d'aquest tipus i voleu que incorporem un enllaç en aquesta secció podeu comunicar-nos-ho per correu electrònic a civtat@civtat.cat.

 

ARCA / Arxiu de Revistes Catalanes Antigues

Portal d’accés obert que inclou publicacions periòdiques tancades que han estat representatives dins la cultura i la societat catalana.

 

Dipòsit cooperatiu de preservació digital impulsat per la Biblioteca de Catalunya.

 

Trencadís

Fons local de publicacions periòdiques digitalitzades.

Servei de Biblioteques de la Diputació de Barcelona

 

Accés a un extens fons de publicacions periòdiques d’àmbit local (revistes, diaris, etc) de temàtica variada i d'un ampli període històric que es remunta fins al segle XIX.

 

RACO (Revistes Catalanes amb Accés Obert)

Pàgina del Consorci de Biblioteques Universitàries de Catalunya

 

S'hi poden consultar, en accés obert, els articles a text complet de revistes científiques, culturals i erudites catalanes.

 

Biblioteca de l’Ateneu Barcelonès

L’Ateneu Barcelonès participa en projectes cooperatius de digitalització del seu fons patrimonial de diaris i revistes.

 

Hi trobareu capçaleres històriques digitalitzades de moltes revistes catalanes.

 

Dipòsit Digital de Documents de la UAB

Pàgina on s'hi recopilen facsímils de revistes antigues d'art i cultura, principalment catalanes, de finals del segle XIX fins la guerra civil (1936).

 

Documents digitals que formen part de les col·leccions de les biblioteques de la UAB.

 

Associació d'escriptors en llengua catalana

Aquesta és la base de dades d'autors i autores de l'AELC on hi ha informació bàsica sobre autors actuals i històrics i un enllaç als seus webs, si en tenen.

 

Les dades són facilitades pels mateixos professionals.

 

Col·leccions digitals de la Biblioteca de Catalunya

La Biblioteca de Catalunya disposa, des de fa molts anys, d’una línia de digitalització de documents patrimonials antics i moderns que posa a l’abast de la comunitat acadèmica i dels ciutadans en el seu conjunt, a través dels portals ARCA (Arxiu de Revistes Catalanes Antigues) i MDC (Memòria Digital de Catalunya), ambdós enllaços destacats en aquest llistat.

 

També s'hi poden trobar enllaços a les edicions digitalitzades de la revista Destino i de La Veu de Catalunya així com a incunables, manuscrits, llibres etc.

 

Memòria Digital de Catalunya

Repositori cooperatiu des d'on es poden consultar, en accés obert, col·leccions digitalitzades de revistes catalanes antigues, fotografies, mapes, cartells, etc. relacionats amb Catalunya.

 

Té com a finalitat donar visibilitat al patrimoni cultural català i posar-lo a l'abast dels ciutadans.

 

Premsa Comarcal Digital

L'hemeroteca virtual de l'Associació Catalana de la Premsa Comarcal i Local ofereix, en obert, des d'aquesta plataforma totes les edicions digitalitzades de les publicacions associades.

 

Hi trobareu digitalitzades edicions des de l’any 2002, facilitant l’arxiu d’històrics i una línia d’accés a les publicacions.

 

Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya

Un dels serveis que ofereix a la xarxa el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya és posar a l'abast l'arxiu de premsa digitalitzada històrica.

 

La pagina és un cercador que vol facilitar la recerca i està organitzat per comarques.

 

Corpus Literari Digital de la Càtedra Màrius Torres

Plataforma virtual que pretén recollir les digitalitzacions dels materials que constitueixen el patrimoni literari contemporani en llengua catalana, especialment del segle XX, per tal de contribuir a la seva preservació i difusió, i de fomentar-ne la investigació.

 

Està organitzada per cinc seccions: Hemeroteca, Biblioteca, Manuscrits, Fonoteca i Videoteca.

 

Hemeroteca de la Biblioteca Virtual Joan Lluís Vives

Impulsada per la Universitat d'Alacant i la Xarxa d'Universitats de l'Institut Joan Lluís Vives, aquesta hemeroteca vol potenciar i difondre els fons digitalitzats existents i impulsar l'edició digital de les obres més representatives de la cultura catalana, valenciana i balear.

 

El portal ret homenatge a la figura de l'important humanista valencià Joan Lluís Vives, per tot el que representa la seua obra en la cultura europea del Renaixement.

 

Lletra A

Aquesta és una plataforma d'informació i documentació de la UOC, especialitzada en la literatura catalana, adreçada als lectors, professors, estudiants, professionals i, en general, a totes les persones interessades per la literatura, el llibre i la lectura en català.

 

DUGi Fons Especials

Portal de la Universitat de Girona que dóna accés a tots els continguts -manuscrits, correspondència i documents dels Fons Especials- dipositats als diferents repositoris institucionals.

 

Fundació Lluís Carulla

Edició digital de les felicitacions nadalenques de la Fundació Lluís Carulla, amb les que difon de forma monogràfica temes biogràfics i commemoracions històriques d'interès cultural català.

 

Enciclopèdia Catalana

Projecte digital del Grup Enciclopèdia Catalana on s'ofereix informació enciclopèdica de qualitat i actualitzada en català i, especialment, de l’àmbit català.

 

És una enciclopèdia 2.0 i, alhora, un cercador.

 

Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions

Projecte digital de l'Ajuntament de Girona on es pot cercar tant premsa digitalitzada antiga, editada a les comarques de Girona, com també documents gràfics, fotogràfics, sonors, textuals i plànols antics.

 

Xarxa del Patrimoni Literari Català

Associació constituïda amb el suport de la Institució de les Lletres Catalanes, amb l’objectiu d’articular els projectes de custòdia, recerca, i difusió del llegat tangible i intangible dels escriptors de la literatura catalana.

 

Biblioteca Virtual de Prensa Histórica

És el resultat d'un procés de digitalització cooperativa del Ministeri de Cultura, les comunitats autònomes i altres institucions amb què es pretén preservar i fer accessibles materials bibliogràfics de difícil accés.

 

Hemeroteca Digital de la Biblioteca Digital Hispànica

En aquesta hemeroteca es pot consultar una col·lecció digital de premsa històrica espanyola que inclou 143 capçaleres, editades entre 1772 i 1933.

 

S'hi poden consultar prop de 500.000 pàgines digitalitzades.

@

Envia'ns els

teus comentaris

i suggeriments

Llicència

Creative

Commons

Llicència de Creative Commons

CIVTAT.CAT És un projecte sense afany de lucre impulsat gràcies al suport desinteressat de col·laboradors.

Darrera actualització: juliol de 2021